Το αυγό

Το αυγό
Η θρεπτική αξία του αυγού
Το αυγό αποτελεί μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας. Μαζί με το γάλα, αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.
Ένα μέτριο αυγό, περίπου 60 γραμμ., περιέχει 12 γραμμ. πρωτείνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι. Οι πρωτείνες του αυγού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την πλήρη ανάπτυξη του εμβρύου. Για το λόγο αυτό, η πρωτείνη του αυγού, θεωρείται ότι έχει την «τέλεια» σύνθεση αμινοξέων και αποτελεί πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας. Το λίπος του αυγού, το οποίο περιέχεται αποκλειστικά στον κρόκο του, είναι πλούσιο σε φωσφολιπίδια, ενώ η αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα είναι αρκετά υψηλή. Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία.  Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών απαραίτητα για την καλή υγεία και την ανάπτυξη. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου. 
Το αυγό λοιπόν, θεωρείται μια πολύτιμη τροφή, η οποία δίνει στον οργανισμό πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας, λιπαρά ευεργετικά για την υγεία, άριστη χοληστερόλη, βιταμίνες και μέταλλα και ενέργεια δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με το μικρό τους όγκο. 
Στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, η εκτίμηση της χοληστερόλης στην δίαιτα, ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο, οδήγησε σε μια μείωση της κατανάλωσης αυγού, λόγω της αντίληψης που επικρατεί ότι αυξάνει την χοληστερίνη. Ο κρόκος ενός μέτριου αυγού βάρους περίπου 60 γραμμ. περιέχει περίπου 240 mg χοληστερόλης ενώ περιέχει σε μεγάλη αναλογία ακόρεστα λιπαρά οξέα, γεγονός που το καθιστά όχι μόνο ακίνδυνο, αλλά και ταυτόχρονα ευεργετικό για την υγεία.  
Πληθώρα επιστημονικών ερευνών έχουν αποδείξει ότι τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα αυξάνονται με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων (πχ. παχιά κρέατα, φρέσκο βούτυρο, κρέμα γάλακτος) και μειώνονται με την κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών οξέων (λιπαρά ψαριών, ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια). Η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και της «κακής» LDL χοληστερόλης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Η χαμηλή αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς κορεσμένα στην διατροφή μας σχετίζεται γενικότερα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και με υψηλό κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, ενώ αντίθετα οι υψηλές αναλογίες πολυακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά οξέα, διατηρούν τη χοληστερόλη στο αίμα σε επιθυμητά επίπεδα και μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν επίσης την τάση να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η λεκιθίνη επίσης η οποία περιέχεται σε αρκετή ποσότητα στον κρόκο του αυγού είναι λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό, και το οποίο λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης να είναι ελάχιστη. 
Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν είναι ανάγκη να ξεχάσουμε τα αυγά από την διατροφή μας για να μειώσουμε την ανεπιθύμητη χοληστερίνη ή να την διατηρήσουμε στα επιθυμητά επίπεδα. Η κατανάλωση φυτικών ινών με την διατροφή μας (λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως) καθώς και η αποφυγή της κατανάλωσης αυγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά, μέσα στην ίδια μέρα, θα μας επιτρέψει να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.. 
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε ότι  η χοληστερίνη παράγεται κυρίως (κατά 90% περίπου) από τον οργανισμό και μόνο το ένα δέκατο προέρχεται από τις τροφές.
Η κατάρριψη ενός μύθου
Στο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο για τα αυγά, που πρόσφατα έλαβε χώρο στο Banff του Καναδά, κατερρίφθη ο μύθος για το επικίνδυνο της κατανάλωσης αυγών λόγω χοληστερίνης. Το τελικό συμπέρασμα ήταν: «τρώτε αυγά για να ζήσετε καλά».  Η Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα, ύστερα από πολύχρονες έρευνες, αναδιπλώθηκε στο θέμα της χοληστερίνης και ανακοίνωσε ότι η χοληστερίνη δεν βλάπτει την ανθρώπινη υγεία, αλλά συνιστά συντελεστή  διατροφής και υγείας. Καιρός είναι λοιπόν οι Έλληνες να ενημερωθούν σωστά και να επανεντάξουν στην διατροφή τους το αυγό. Η ιδανική αναλογία κατανάλωσης  αυγών εβδομαδιαίως, θα πρέπει να είναι  τέσσερα με έξι για παιδιά και εφήβους και δύο με τρία για  τους ενήλικες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εργοφυσιολογία των μυών

ΧΡΗΣΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΕΛΕΤΩΝ - ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η ολιστική γυμναστική